Assalamualaikum
& Selamat Sejahtera. Diharapkan para pembaca sekalian berada dalam keadaan
sihat walafiat, Insyaallah.
Sekian lama menyepi... hari ini saya suka suki nak
share pasal BENDI.
Kenapa BENDI???
Bendi merupakan sayur
serba boleh digunakan di seluruh dunia. Bendi dicirikan oleh warna hijau,
panjang berbentuk tirus dan berlendir di dalam pod yang diselitkan antara dua barisan
biji serta tekstur runcingnya apabila dibelah 2 dan dibuka.
Ini terdiri dari ahli
penting dalam keluarga Kapas adalah berasal dari kawasan-kawasan sekitar Sungai
Nil di Afrika Utara dan Timur Tengah. Kewujudannya disedari sekitar 3500 tahun
yang lalu di Habsyah. Orang-orang Mesir pada awal diketahui suka akan rasa
bendi ini.
Ahaak… masuk sejarah la plak... macam dah pening ke baca fakta nih???
Bendi kemudian
melampaui kepada perdagangan hamba dalam perjalanan ke Amerika Utara dan
kemudian ke Eropah, Asia dan Selatan dan Amerika tengah. Ooo jauhnya asal bendi
nih…
Bendi mempunyai
kendungan kalori yang rendah. Ianya diperkaya dengan vitamin A, dari kategori
Thiamin, B6, C, asid folik, riboflavin, kalsium, zink dan asid amino terakhir
seperti tryptophan, cystine dan sulfur serta serat diet.
APA KHASIAT
BENDI???
Khasiat nya memang tersembunyi disebalik kecantikan warna hijau nya…
1) Ibu hamil digalakkan makan bendi banyak-banyak
kerana ianya kaya dengan asid folik yang penting dalam pembentukan tiub neural
janin pada 4-12 minggu daripada tempoh hamil selama berada di dalam lendir
rahim ibu.
2) Bendi juga bagus untuk ibu-ibu hamil yang
bakal bersalin, di mana ia dapat mengurangkan masalah sukar bersalin…
konon-konon macam air selusuh la…
3) Kekunci dan serat yang terdapat dalam bendi
membantu melaraskan gula dalam darah dengan mengawal penyerapan di dalam usus
kecil.
4) Kekunci serat daripada bendi mempunyai
kualiti unggul yang banyak dalam mengekalkan kesihatan saluran gastro-usus.
5) Bahagian biji, akar & bunganya jika direbus, ia boleh membantu melawaskan
proses pembuangan toksin badan.
6) Ia membantu memerangkap lebihan kolesterol,
toksin metabolisme dan lebihan hempedu di lendir dan mendorong ia keluar
melalui najis.
7) Oleh kerana peratusan air lebih tinggi di
sebahagian besar bendi ia sekali gus menghalang sembelit, perut bergas atau
kembung di bahagian abdomen.
8) Akar yang direbus juga mampu mengurangkan
bengkak & radang pada salur pembuangan.
9) Bendi juga adalah julap yang sangat baik
untuk merawat usus yang mudah terluka, menyembuhkan ulser dan sooths trek
gastrousus.
10) Bendi adalah sayur-sayuran yang sesuai untuk
penurunan berat badan. Ia sangat bermanfaat kepada kesihatan jika dimasak atas
api yang rendah untuk mengekalkan sifat-sifat. Ini juga untuk memastikan bahawa
lendir tidak ternilai yang terkandung di dalamnya tidak hilang kepada haba yang
tinggi.
11) Bendi memudahkan penyebaran bakteria baik
yang disebut sebagai probiotics. Ini adalah sama seperti orang-orang yang
membiak dengan yogurt dalam usus kecil dan membantu biosynthesis Vitamin B
kompleks
12) Katanya bendi mampu membantu menguatkan lagi
otak dan menambahbaik daya ingatan serta kecerdasan.
13) Untuk menambah kelantunan & kelembutan
rambut anda. Rebus bendi yang dihiris secara melintang sehingga dapat bentuk
lurus memanjang. Apabila disejukan, tambahkan beberapa titik perahan lemon.
Kemudian gunakan air rebusan ini sebagai air bilasan rambut.
14) Selain itu, air rebusan akar, bunga &
biji bendi juga boleh digunakan sebagai krim sapuan pada kudis & bisul.
15) Jika dah rebus bendi untuk dimakan, air
rebusan nya boleh digunakan sebagai sirap untuk melegakan batuk atau merawar
sakit kerongkong & hidung. Cuma perlu mencampurkan sedikit gula batu
kedalam air rebusan bendi itu tadi.
16) Lendir bendi juga boleh digunakan sebagai
krim penyejuk & melembutkan kulit terutamanya kulit muka.
17) Bendi juga bagus diamalkan oleh pengidap
kencing manis. 2 biji bendi dipotong hujungnya, kemudian dituris bahagian tengahnya.
Rendam bendi tersebut di dalam segelas
air selama semalaman (pastikan gelas ditutup dengan piring). Pada keesokan
harinya, keluarkan bendi & minum air rendaman itu. Cuba amalkan selama 2
minggu. Insyaallah, dengan izin Allah, usaha kita pasti ada berjaya.
Berikut adalah
senarai kandungan nutrisi dalam bendi.
Lemak kurang dari
0.1 gram
Kolesterol : 0%
Karbohidrat : 0.9
gram
Protein : 0.2 gram
Kalsium : 0.9 gram
*********************************************************************************
Sekian perkongsian saya hari ini,
semoga bermanfaat.
NIAT SAYA MAHU
BELAJAR MEMPERBAIKI DIRI &
MENJADI MUSLIMAH YANG LUAR BIASA BAIK.
MENJADI MUSLIMAH YANG LUAR BIASA BAIK.
SAYA JUGA INGIN MEMBANTU LEBIH RAMAI ORANG
& MEMBERI MANFAAT KEPADA SEMUA.
SEMOGA ALLAH
PERMUDAHKAN. Aaminn
Mohon doa
kalian juga. Terima kasih.
Ikhlas
dari, ^_^ Supermom
Nota kaki; Nantikan entri berikutnya tentang BENDI...
ish ish ish kenapa asyik BENDI jek nih...
Comments
Post a Comment